Będąc w szale gotowania z Trishhka dzisiejszego obiadu, przypomniało mi się, że mam na swoim koncie kilka bardzo udanych dań i uważam, że warto było by się nimi podzielić ze światem! :)
Dziś odgrzewam zeszłoroczne pomidory, które są idealnym daniem na imprezy ze znajomymi - ponieważ wykonuje się je szybko, a wyglądają bardzo efektownie :)
Dziś odgrzewam zeszłoroczne pomidory, które są idealnym daniem na imprezy ze znajomymi - ponieważ wykonuje się je szybko, a wyglądają bardzo efektownie :)
Składniki (na 4 osoby):
- 4 pomidory
- kasza kuskus (100 g)
- bulion warzywny (taki w kostce)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- ser feta (100 g)
- pęczek świeżej mięty
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
Zabieramy się do pracy:
1.Pomidory oczywiście musimy sparzyć w całości, najlepiej razem z szypułką, żeby łatwo można było zdjąć z nich skórkę. Następnie rzeczoną skórkę zdejmujemy, ale tak żeby została koniecznie szypułka. Następnie odcinamy kapelusz pomidora i za pomocą łyżeczki musimy wydrążyć cały środek (pozostałości od pomidora można dodać później do farszu - kwestia gustu, ja akurat nie dodałam:)
2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bulionu warzywnego. Odmierzamy równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą dwóch takich samych naczyń -moim zdaniem najlepiej zalać kaszę taką ilością wody, aby unosiła się nad nią około centymetra. Bulion oczywiście trzeba zagotować, zalać kaszę i przykryć folią aluminiową i ostawić na 3-4 minuty.
4.Całość mieszamy z serem feta i faszerujemy wcześniej przygotowane pomidory, po czym przykrywamy je odkrojonym wcześniej kapeluszem.
5.Następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez ok.10 minut.
Ja dla bardziej estetycznego efektu z pozostałej części farszu "nakulałam" kuleczki, które ułożyłam obok pomidorów:)
Smacznego!
J.
pycha! spróbuję ten farsz, ale z papryką :)
OdpowiedzUsuńPapryka może się okazać równie pyszna - nie wiem, nie próbowałam jeszcze:)
UsuńJak będziesz odgrzebywać takie pyszności, to nie wyjdziemy z kuchni. ;)
OdpowiedzUsuńMamy mnóstwo czasu na nie wychodzenie z kuchni :) i będziemy się potem turlać jak ten szop z kwejka :P
Usuń